Bor és Pálinkamustra lesz a Zselicvölgyben
13 ápr. 2018

Bor és Pálinkamustra lesz a Zselicvölgyben

I. Hajmási Zselicvölgyi Pálinka és Bormustra.
Versenyszabályzat

A verseny kiíró, rendező:

Zselicvölgy Szabadidőfarm, Ts. Produkció Kft.

A verseny célja:

  • a pálinka és a bor népszerűsítése.
  • a versenyen résztvevő pálinkák és borok megmérettetése,
  • a pálinka és a bor kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
  • a minőség javítása, bírált minták eredményeinek közlésén keresztül,
  • a minőségi pálinkát főzők és bor készítők munkájának elismerése.

Nevezési határidő:

2018. április 27.

Nevezési minta:

Pálinka:
Fajtánként minimum 2 X 0,35 liter, felcímkézett üvegben: A címkén a fajtát és az évjáratot kérjük feltüntetni.

Bor:
Fajtánként minimum 2 X 0,5 liter, felcímkézett üvegben: A címkén a fajtát és az évjáratot kérjük feltüntetni.

Nevezési díj:

Mintánként 1000 Ft
Borvacsora. 3900 Ft

Nevezési minták átvétele:

2018.04.01.-2018.04.27-ig a Maráz Plastban Kaposvár Raktár u. 2. és a Farm Shopban. Kaposvár Dombóvári u 3. (nyitvatartási időben)

Nevezési feltételek:

Nevezni a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.

Zsűrizés, értékelés (nyilvános):

2018. április 30. 10:00 Zselicvölgy Élménybirtok, Borkupola.

Eredményhirdetés időpontja és helye:

2018. április 30. 19:00 Zselicvölgy Élménybirtok, Borkupola. Hajmás.

A zsűri tagjai:

Pálinka:
Elnöke: Dr. Gyenesei István

Bor:
Elnöke Kreka Ferenc.

Bírálati kategóriák:

Pálinka:

1. Almatermésűek:

  • alma
  • körte
  • vilmoskörte
  • birs, birsalma, birskörte

2. Bogyósok:

  • szamóca, földieper
  • málna
  • szeder
  • ribiszke,
  • egres
  • nemes bodza

3. Csonthéjasok:

  • cseresznye
  • meggy
  • kajszibarack
  • őszibarack
  • szilva

4. Szőlő- és szőlő eredetű termékek:

  • szőlő
  • szőlő törköly
  • seprőpárlat
  • borpárlat

5. Egyéb gyümölcsök

  • naspolya
  • sárgadinnye
  • görögdinnye

6. Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők:

  • áfonya
  • kökény
  • csipkebogyó
  • vadbodza
  • homoktövis
  • erdei szamóca
  • vadmálna
  • vadszeder
  • vadalma
  • vadkörte, vackor
  • vadcseresznye
  • vadmeggy
  • vadőszibarack
  • vadbirs
  • vadszilva
  • boróka
  • egyebek

7. Vegyes pálinkák

8. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok

  • fahordóban érlelt pálinka
  • gyümölcságyon érlelt ágyas pálinka
  • 5 évnél idősebb érlelt pálinkák

9. Párlatként való nevezés esetén:

  • narancs
  • banán
  • füge
  • egyéb termékek

Bor

Fehér borok

  • Fehér, száraz borok
  • Fehér, félszáraz borok
  • Fehér, félédes borok
  • Fehér, édes borok

Rosé borok

  • Rosé, száraz borok
  • Rosé félszáraz borok
  • Rosé, félédes borok
  • Rosé, édes borok

Vörös borok

  • Vörös száraz borok
  • Vörös egyéb borok

A bírálat szempontjai:

Pálinka:

  • Párlat tisztaság
  • Gyümölcskarakter
  • Szájérzet
  • Harmónia

Bor:

  • Szín
  • Tisztaság
  • Íz
  • Összbenyomását