Márton-napi menüsor
9 nov. 2017

Márton-napi menüsor

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

  • Igen finom Márton-napi ételeket lehet fogyasztani a Zselicvölgyben!
  • Libaleves pászkagombóccal 950 Ft
  • Lencsekrémleves füstölt libamellel 1300 Ft
  • Vaslapon sült libamáj birskompóttal, és burgonyapürével 5600 Ft
  • Ropogósra sült libacomb, pirított káposztás tésztával 2400 Ft
  • Roston sült libamell szeletek Pinot noir mártással, hagymás burgonyatortával 2900 Ft
  • Ludaskása 1100 Ft
  • Lúdláb tortaszelet rumos barackízzel 650 Ft

Asztalfoglalás: +36/82-370-655

Várunk mindenkit szeretettel!